Dal ke kabab- leftover ka makeover!
Hello Blog Family! Have you wondered what to do with the leftover lentils/dal? Just add some water, heat it and eat it again.? No.. Let's make kabab from this.
Lets prepare! Preparation time:15 mins
Ingredients reqd:
1.Leftover dal( I had boiled kaali dal or black urad dal.. You can use any dal)-1 cup
2.Corn flour/Rice flour(For binding)
3.Potato -1( You can use according to your qty of dal)
4.Green chilli-1-2
5.Curry leaves-5
6.Salt- as per taste
Masala e magic :
1.Jeera-1tspoon
2.Red Chili Powder -1 tspoon
3. Amchoor powder /Dry mango powder-1 tspoon
4.Turmeric powder
5.Garam Masala
6.Chat Masala
7.Ajwain(Carrom seeds)
8.Oil
Let's prepare:
1.Take boiled dal (Not cooked) and add in a bowl.
2.Mix all the spices and herbs.add potato.
3.Mix it and add corn flour and rice flour for binding.
4.Make it cutlet shape( Any shape)
5.Take a nonstick frypan and add oil you can either deep fry, shallow fry or airfry it.
6.Cook it on both sides till golden brown and crisp.
7. Our dal ke kabab is donee.
Try this tasty leftover dish and use as a party starter or monsoon snack. Happy blogging! Thank you!
Points to be noted :
1.Dal ke kabab will be soft from inside.. So dont think that it is not cooked.
2.You can use onions too..
In Hindi :
नमस्ते ब्लॉग परिवार! क्या आपने सोचा है कि बची हुई दाल/दाल का क्या करें? बस थोड़ा पानी डालें, गरम करें और दोबारा खाएं। नहीं.. इसी से कबाब बनाते हैं।तैयार करते हैं! तैयारी का समय: १५ मिनट
सामग्री अनुरोध:
1. बची हुई दाल (मैंने उबली हुई काली दाल या काली उड़द की दाल.. आप कोई भी दाल इस्तेमाल कर सकते हैं) -1 कप
2. मक्के का आटा/चावल का आटा (बांधने के लिए)
3.आलू -1 (आप अपनी दाल की मात्रा के अनुसार उपयोग कर सकते हैं)
4.हरी मिर्च-1-2
5. करी पत्ता-5
6. नमक - स्वादानुसार
मसाला ई जादू :
1.जीरा-1चम्मच
2. लाल मिर्च पाउडर -1 छोटा चम्मच
3. अमचूर पाउडर/सूखा अमचूर पाउडर-1 छोटा चम्मच
4.हल्दी पाउडर
5. गरम मसाला
6.चैट मसाला
7. अजवाईन (कैरम के बीज)
8.तेल
आइए तैयार करें:
1. उबली हुई दाल लें और एक बाउल में डालें।
2. सभी मसाले और हर्ब मिला लें। आलू डालें।
3. इसे मिक्स करें और इसमें मक्के का आटा और चावल का आटा बाइंड करने के लिए डालें।
4. इसे कटलेट का आकार दें (कोई भी आकार)
5. एक नॉनस्टिक फ्राई पैन लें और उसमें तेल डालें जिसे आप डीप फ्राई कर सकते हैं, शैलो फ्राई या एयर फ्राई कर सकते हैं।
6. इसे दोनों तरफ से सुनहरा और करारे होने तक पकाएं.
7. हमारी दाल के कबाब हो चुके हैं।
इस स्वादिष्ट बचे हुए व्यंजन को ट्राई करें और पार्टी स्टार्टर या मानसून स्नैक के रूप में उपयोग करें। हैप्पी ब्लॉगिंग! शुक्रिया!
ध्यान देने योग्य बिंदु:
1. दाल के कबाब अंदर से नरम होंगे.. तो ऐसा मत सोचो कि यह पका नहीं है।
2. आप प्याज का भी इस्तेमाल कर सकते हैं..
1 Comments
Yummy 😋
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