RAW MANGO RICE: TANGY DELIGHT FOR SCORCHING SUMMERS!
Hey Blog family today I am sharing an interesting recipe of South India which is raw mango rice also known as"Mangai sadam" in Tamil,"Mavanakayi Chittrana" in Kannada,"Mamidikaya Pulihora" in Telugu .
Its a very uncommon dish and interesting recipe .If you like sour taste its a win -win.
So lets start:
Ingredients Reqd:
- Raw Mango( kairi)-medium size -1(Grated)
- Rice -1 cup(small grain or as per your wish)
- Salt - as per taste
- Red chilli powder-1 tspoon
- Turmeric powder-1 tspoon
- Green chilli-2 ( long slit)
- Garlic Pods-2-3
- Onion (medium size)-1
- Ginger-1 inch(chopped thinly)
- For garnishing : coriander leaves and mint leaves.
For Tempering:
Oil for frying
1.Cumin seeds/Jeera - 1tspoon
2.Mustard seeds/Rai-1 tspoon
3.Curry leaves - 7-8
4.Dried Red Chilli-2
5.Peanuts-10
6.Chana dal-1 tspoon
7.Urad dal-1 tspoon
8.Heeng
Lets Prepare:
Preparation time(If rice is boiled) -15 mins
- Take the raw mango and peel it and grate it and keep it aside.( You can make a paste as well).
- The boiled rice must not be sticky (I will tell the tips afterwards) .
- Take the kadai/non stick pan and and oil and add all the jeera,rai and the tempering .Cook it well till its golden brown.
- Fry the peanuts till its roasted and take it out and keep it aside.
- Add the curry leaves.garlic,onion and green chilies,ginger to the oil and fry it till its golden brown.
- Then add the grated raw mango (If you feel that the raw mango is more sour add less acc to your rice qty).
- Cook for 5 mins after adding kairi.
- Then finally add Rice and mix it well.
- Garnish it with coriander leaves and mint leaves.
- The Raw mango rice is done.
- Serve it with papad and rayta.
Tips to Follow:
1.For rice not to be sticky always cook it in an open pot ,while adding rice to water add some ghee/oil ,salt and lemon juice so that each rice grains do not stick to each other and so while its done each rice grain will be visible and not stick to each other.
2.Mostly raw mango will be sour so add more salt.
Research Time:
1.Rich in Vitamin C.
2.Its like a saviour in summers .Can be served as cooler.
3.It fights acidity and prevents dehydration.
4.It booste harmonal health with Vitamin A and Vitamin C.
5.It helps from sun stroke (especially in hotter parts of India).
6.Helps in building immunity and helps in dental hygiene.
Hope you relieved all the memories of our school days when our period used to get over we would run and buy the kacchi kairi(raw mango) from the thele wale bhaiya .He would sell it by adding salt and chilli powder on top of it.It will be spicy but tangy.Remember it or not?
Comment in the comment section if you all enjoy it till now.
SO thats it for today and try this simple yet amazing recipe and share it with your pictures.
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Ok meet you in the next Blog till then TAKE CARE!
अब से मेरी ब्लॉग फैमिली को मेरा ब्लॉग हिन्दी में भी पढ़ने को मिलेगा|
तो चलिए शुरू करते हैं |
उपयुक्त सामग्री :
1. कच्चा आम (कैरी )-1(मध्यम आकार )
2. चावल -1 कप ( छोटे या बासमती )
3. नमक - स्वादानुसार
4. लाल मिर्च पाउडर -1 tspoon
5. हल्दी पाउडर -1 tspoon
6. हरी मिर्च (लम्बी कटी हुई )
7. लहसुन -2-3 कलियां
8. प्याज़ (मध्यम आकार )-1
9. अदरक -1 इंच (छोटे टुकड़ो में कटी हुई )
तड़के के लिए :
1.तेल
2. जीरा -1tspoon
3. राइ -1 tspoon
4.करी पत्ते -7-8
5. सूखी लाल मिर्च -2
6. मूंगफली के दाने -10
7. चना दाल -1 tspoon
8. उड़द दाल -1 tspoon
9. हींग
बनाने की विधि : समय :15मिनट ( चावल भीगे हुए हो तो )
1. कच्चे आम को लीजिये और उसे कद्दूकस कर लीजिये ya uska पेस्ट भी बना सकते है
और उसे अलग रख दे |
2.पके हुए चावल एक दूसरे से चिपकने नहीं चाहिए |
3. कड़ाई ले तेल डालें और तड़का लगाके सारी सामग्री डाल दे |
4. प्याज़ लहसुन को अच्छे से भूने |
5. मूंगफली के दानों को अलग से तेल में तलके निकाल लें |
6. फिर कद्दूकस किये कच्चे आम को डाल दें और 5 मिनट तक पकाये |
7. आखिर में उबले चावल डाल दें और अच्छे से मिक्स कर दें!
8. हरे धनिये और पुदीने के पत्तों से सजाये और पापड़ / रायते के साथ परोसे |
कुछ टिप्स :
1. चावल अलग अलग दिखने के लिए चावल को एक बड़े बर्तन में उबाले. उबालते वक़्त उसमे थोड़ा तेल या घी डाल दें और नमक और थोड़ा नीम्बू का रस डाले | ऐसे करने से चावल का एक एक देना अलग अलग दिखेगा |
2. कच्चा आम खट्टा होने की वजह से थोड़ा नमक ज़्यादा डाले |
जानकारी :(कच्चा आम )
1. कच्चा आम गर्मियों में सबसे लाभकारी होता है|
2. ये विटामिन c से भरपूर होता है |
3. ये एसिडिटी की समस्या से निजात दिलाता है और पानी की कमी को दूर करता है |
4. हमें ये गर्मियों में लू से बचाता है |
5. इसमें विटामिन A और C पाए जाते है |
ये रेसिपी ज़रूर ट्रॉय करके कमेंट सेक्शन में बताएगा|
धन्यवाद 🙏🏻 मिलते है अगले ब्लॉग में |
2 Comments
बहुत बढ़िया
ReplyDeleteThank you
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